Iertarea de sine, lucru greu?

Oare de ce ne vine atât de greu să iertăm? Mai ales știind teoretic că iertarea adevărată vine cu atâta ușurare, cu atâta libertate? Mai cu seamă, de ce ne vine oare atât de greu să ne iertăm pe noi înșine? Eu nu am găsit răspunsul, dar iată ce spune despre asta Louise Hay:

„Uneori este mai ușor să ierți pe altcineva decât pe tine însuți. Noi suntem atât de duri cu noi înșine, dorindu-ne să fim perfecți. De aceea, ne pedepsim cu severitate pentru greșelile pe care le comitem. A sosit timpul să renunți la această atitudine.

Greșelile reprezintă cea mai bună modalitate de a învăța. Dacă am fi perfecți, nu am mai avea nimic de învățat și nu am fi nevoiți să venim pe această planetă. Aspirația către ‘perfecțiune’ nu îți va atrage niciodată iubirea și aprobarea părinților tăi, dar te va face în schimb să nu te simți ‘suficient de bun’ ori de câte ori vei da ‘greș’. De aceea, relaxează-te și nu te mai trata în acest fel, căci nu meriți.

Iartă-te pe tine însuți. Detașează-te. Oferă-ți spațiul interior necesar pentru a te simți spontan și liber. Nimeni nu te obligă să cultivi rușinea și vinovăția. Amintește-ți cât de minunat te simțeai când alergai liber în copilărie.

Du-te pe plajă, în parc sau în altă parte și începe să alergi. Nu alerga în mod controlat, ca atunci când practici jogging-ul. Aleargă liber, fă salturi, sari de bucurie și râzi cât poți de mult! Lasă copilul din interiorul tău să se distreze. Și ce dacă te vede cineva? Bucură-te de libertatea ta!” Louise Hay, „Iubește-te pe tine însu-ți și vindecă-ți viața„.

Copii jucându-se în Gypsea Village, Ko Phi Phi, Tailanda. Februarie 2014 Foto: ©SLOWAHOLIC

Copii jucându-se pe plajă în Gypsea Village, Ko Phi Phi, Tailanda. Februarie 2014
Foto: ©SLOWAHOLIC

2 gânduri despre „Iertarea de sine, lucru greu?

  1. De un singur lucru sunt sigur in legatura cu subiectul. Prima data a fost greseala si pe urma iertarea. Mai stim ca prima greseala a facut-o prima femeie, Eva. De asemenea e de necontestat ca in afara de Dumnezeu o putea ierta doar Adam. Se fac inca cercetari daca ea s-a iertat ( cred ca da) pentru greseala de a manca sanatos. Adam ( vorbesc acum in numele lui 🙂 ) a iertat-o cu siguranta, pentru ca ce-a urmat dupa ….pacat, o dulce pacat! :))

Comentariu